Ziarul tiparit, extensia Internetului?

M-am tot gandit cum va arata presa romaneasca si internationala peste zece ani. Ce format vor avea ziarele, care va fi cota lor de piata si ce schimbari majore vor avea loc. Sincer, mi-e greu sa-mi inchipui viitorul presei scrise, fiindca este un domeniu intr-o dinamica fantastica. In fiecare zi apare ceva nou, mereu sunt schimbari de grafica. Ceea ce sigur se va intampla e un aspect care ni se pare socant acum, dar ca va fi ceva normal peste un timp: daca acum Internetul este extensia ziarului tiparit, peste un timp ziarul tiparit va fi extensia Internetului! Cu alte cuvinte, acum sunt cei mai multi care citesc ziarul pe hartie decat pe Internet, dar in 10 ani situatia se va schimba radical. Vorba unui prieten: „Nu-i asa ca e asa?”

Reclame

2 gânduri despre &8222;Ziarul tiparit, extensia Internetului?&8221;

 1. Poate ca editiile online au si depasit editiile tiparite.
  Vorbesc concret. De exemplu ProSport are un tiraj in aceasta perioada undeva la 90.000 de exemplare. Adica vandute sunt undeva la 60.000 de ziare pe zi.
  Uite datele de pe http://www.trafic.ro pentru siteul http://www.propsport.ro:
  (http://stat.trafic.ro/stat/prosportro)

  Vizitatori în ultimele 24 de ore: 65.240 (valoare notata cu N)
  Afişări per vizitator (medie pe 7 zile): 11,43 (valoare notata cu P)

  Asta inseamna ca siteul prosport este vizualizat zilnic de N x P ori (numarul de vizitatori inmultit cu numarul de afisari mediu pentru fiecare vizitator). Rezultatul acestui calcul este aproximativ 720.000 de afisari zilnic, cifra mai mare decat valoarea SNA-ului pentru ziarul tiparit(undeva pe la 600.000, desi claritatea si obiectivitatea acestui calcul este sub multe semne de intrebare).

 2. Daniel Nazare zice:

  E posibil. Se poate vorbi de un echilibru, dar peste cativa ani situatia va fi net in favoarea internetului. Cat de curand. Clasamentul pe Internet inca nu e unul exact

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s