Cum m-am întâlnit formal cu Kyros Vassaras și alți trei jurnaliști

nazare

Arbitrajul românesc este recunoscut pentru lipsa de transparență și credibilitate. Nu e nicio noutate. Ceea ce se întâmplă prin ligile inferioare ar merita de scris o carte. Ce se întâmplă la prima ligă, vede toată lumea.

Oficialii FRF m-au invitat marți dimineață la o discuție formală cu șefii CCA, Vassaras și Deaconu, discuție la care urmau să asiste vreo 20 de jurnaliști. Din păcate, au venit trei, nu contează numele, și cu mine. Cert e că erau mai multe sticle de apă plată decât reprezentanți ai presei.

Discuția formală, așa s-a intitulat fără camere de luat vederi și fără reportofoane, a început mai târziu din lipsă de asistență. Fiind foarte puțini, cei doi grei ai arbitrajului au luat scaunele și s-au așezat mai aproape de jurnaliști, nu în prezidiul unde Sandu și Kassai, acum Burleanu și Chivochian, ne prezentau și ne prezintă planurile de viitor ale fotbalului nostru sugrumat din toate punctele de vedere.

Engleza lui Vassaras e aproape impecabilă, e totuși lector la UEFA, are talentul de a te aburi, așa cum se spune în românește. Are însă ce povesti. Grecul o dă pe convențiile UEFA și FIFA, vorbește de Collina și Hugh Dallas, evită însă cu diplomație problemele interne, acolo unde domnul Deaconu, “bricheta” decorată de Băsescu, simte nevoia să clarifice lucrurile.
Uneori am avut senzația că domnul Vassaras e rupt de ce se întâmplă la noi, dar e foarte atent la ceea ce se întâmplă prin Italia, UEFA, Turcia sau Spania. Am vrut să-l întreb dacă știe numele a jumătate din lotul de arbitri, dar mi-a fost rușine. Probabil, ar fi intervenit domnul Deaconu să-mi spună că nu e important.

L-am întrebat, totuși, de ce un meci de titlu în România este arbitrat de un cavaler al fluierului care nu are ecuson FIFA, adică nu e în primii 7 din țară. Nu că aș fi vrut să fie Radu Petrescu la centru, cel mai slab arbitru scos și împins din ultimii 25 de ani. De cine scos și împins, e o altă discuție. Deaconu căzuse pe gânduri, Vassaras s-a gândit puțin și a avut un răspuns de politician, nu contează dacă e român sau grec, sunt cam la fel: “Crezi, Daniel, că finala Cupei Mondiale ori finala Champions League este arbitrată de cel mai bun? Gândește-te”. M-a lovit puternic, findcă am fost iritat anul trecut când uzbekul Irmatov n-a prins finala turneului final. I-am dat dreptate și i-am ridicat la fileu ce spunea despre asta, amintindu-i că mi-a părut rău de uzbek.

A sărit ca ars și a dat drumul la proiector să-mi arate ceva. Era o fază de joc. “Vrei să știi de ce n-a arbitrat Irmatov finala? Fii atent”. Pe ecranul imens din sala Nicolae Dobrin, aia cu adunările generale, rulează o fază din meciul Olanda-Costa Rica. Robben este faultat dur de un costarican, Irmatov bagă mâna în buzunar să scoată galbenul, nu-l arată, dar își notează avertismentul, apoi pleacă să aranjeze zidul. Se execută lovitura liberă, dar el nu arătase avertismentul. “De asta”, îmi zice Kyros. Spre rușinea mea, nu memorasem faza, greșeala era impardonabilă.
Încerc să-l enervez întrebându-l de Găman. “S-a anunțat oficial asta?”, îl întreabă pe Deaconu. Bineînțeles că nu, dar cei doi zâmbesc. Informația circula. “La orice meci important contează mai multe criterii. Nu doar cel care e în formă sau cel care e ecuson FIFA”, răspunde grecul.
Urmează vizionări de faze litigioase, discutate deja cu arbitrii români, care sunt evident interesante pentru jurnaliștii de sport. Înveți, înțelegi, interpretezi. Plus expertiza lui Kyros Vassaras, care n-a fost totuși un arbitru de pluton. Însă grecul pare un bibelou de porțelan pus într-un colț al vitrinei. Am avea nevoie să vorbească mult mai mult, sigur nu în fiecare zi la tv precum alții, dar să explice mai mult din filozofia lui. Că sigur are o filozofie.

Reclame

Un gând despre &8222;Cum m-am întâlnit formal cu Kyros Vassaras și alți trei jurnaliști&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s